flash

Veel mensen denken bij Flash aan flitsende flashsites die nauwelijks voor zoekmachines toegankelijk zijn. Andere denken bij Flash juist aan de bevrijding uit de wereld van statische XHTML websites. Maar in werkelijkheid is de tegenstelling niet zo scherp en mogen we meer uitgaan van 'en-en', van een win-win situatie dus. Flash wordt steeds vaker ingezet voor verschillende componenten van een website: geanimeerde banners, navigatie of animaties in een XHTML/CSS omgeving.

  • animaties
  • banners en navigatie
  • video
  • integratie in uw website

Doordat bijna alle computers tegenwoordig over de Flash Player beschikken, kunnen Flash-movies (swf files) in websites afgespeeld worden. Dat kunnen flitsende navigatie-elementen zijn, banners of complete animaties.

Maar ook video kan met Flash aan een webpagina worden toegevoegd. In een animatie kan een bepaalde hoeveelheid informatie gedoseerd en beeldend worden aangeboden in een bepaald tijdverloop. Flash-movies brengen een website tot leven en kunnen puur ter vermaak worden ingezet of juist om de informatie in de tijd te structureren.

Banners en navigatie die met Flash gemaakt zijn, geven een specifieke gebruikers ervaring. In Flash zijn alle vectorelementen schaalbaar zonder dat de bestandsgrootte verandert. Dit geldt ook voor overgangen zoals een langzame overvloeiing.

Een banner met daarin (een carroussel met) foto's die langzaam in elkaar overvloeien met of zonder interactiviteit kan een webpagina een dynamische uitstraling geven zonder dat het lezen van de webpagina verstoord wordt.

Het succes van Youtube is gekoppeld aan het succes van Flash. Traditioneel was webvideo vooral het veld van QuickTime, Windows Media Player en Real Player. Maar sinds Flash MX (2003) is video gemakkelijk aan een Flash-movie toe te voegen. Omdat bijna iedere computer over Flash Player beschikt, kunnen flashvideo's beter verspreid worden dan elk ander videoformaat.

Flash en XHTML werken naadloos samen. Dit betekent dat vaak aan de buitenkant van een webpagina niet te zien is of er een Flash-element is gebruikt of bijvoorbeeld een Ajax SpryWidget. Gebruikers die niet de gewenste Flash Player op hun systeem hebben geïnstalleerd worden via een link alsnog uitgenodigd deze plugin in hun browsermap te installeren.